Yaz aylarının serinletici meyvesi karpuz, havaların kavurucu sıcaklığında adeta cankurtaran bir meyve olarak sofralarda yerini almaya başladı. Ancak, lezzetli bir karpuz seçmek her zaman kolay olmayabilir. İyi bir karpuz seçmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli ipuçlarını konuşalım.
ŞEKLİNE DİKKAT EDİN
Karpuzun şekli, bize lezzeti hakkında ipucu verebilir. Düzgün ve simetrik olan, yuvarlak veya oval şekilli karpuzlar genellikle daha tatlı ve lezzetli oluyor.
RENGİ PARLAK OLMALI
Karpuzun dış kabuğunun parlak ve koyu yeşil renkte olması, üzerindeki desenlerin belirgin ve zıt renklerde olması önemli. Mat ve soluk renkli karpuzlardan kaçınmak gerekiyor.
SARI LEKE OLGUNLUĞUN GÖSTERGESİ
Karpuzun altında, yere temas eden kısmında bulunan sarı veya krem renkli leke, bize meyvenin olgunlaştığını gösterir. Beyaz veya çok soluk lekeli karpuzların tam olgunlaşmamış olabileceğini ise unutmayalım.
TOK VE DERİN SES
Kiminin çok profesyonel olduğu kiminin ise usul böyledir diye bilmeden yaptığı o vuruşlar… Karpuzu avucunuzla tutulup vurduğunuzda tok ve derin bir ses çıkarması, dolgun ve sulu olduğunun bir işareti. Boğuk veya içi boş gibi bir ses çıkartan karpuzlardan kaçının.
AĞIRLIK ÖNEMLİ
Aynı boyuttaki karpuzlar arasında daha ağır olanını seçmenizi tavsiye edebiliriz. Daha ağır karpuzların daha sulu ve dolgun olduğu belirtiliyor.
SAPIN DURUMU
Karpuzun sapının kuru ve kahverengi olmasına dikkat edin, yeşil ve taze saplı karpuzlar genellikle tam olarak olgunlaşmamış oluyor.
YÜZEY KUSURLARINA DİKKAT
Karpuzun yüzeyinde çatlaklar, kesikler veya lekeler bulunmuyorsa o karpuzu tercih etmeyin. Çünkü bu tür hasarlar karpuzun kalitesini düşürebiliyor.
Bu ipuçlarına dikkat ederek yaz aylarının en sevilen meyvesi olan karpuzu en lezzetli haliyle sofralarınıza taşıyabilirsiniz.